[Tutor PyCZ] kratce o Pythonu

Jan Hutar jhutar na seznam.cz
Pondělí Květen 29 10:19:52 CEST 2006


Zdravím,
do diplomky programované v Pythonu chci do přílohy napsat něco málo o Pythonu - napadá Vás něco dalšího? Co by jste doplnili? Předem díky :)



Příloha A – Programovací jazyk Python

Několik z mého pohledu hlavních rysů jazyka:
* Python je interpretovaný jazyk (podobně jako Perl nebo PHP) s množstvím rozšiřujících modulů pro nejrůznější obory lidské činnosti
* v Pythonu je objekt všechno: bool proměnou počínaje a polem objektů konče
* z předchozího plyne značná flexibilita jazyka: pokud si datový typ nějakým naším objektem podědíme, můžeme si předefinovat metody tohoto datového typu a podstatně tak změnit jeho chování
* nezvyklý se v Pythonu může zdát způsob dělení kódu do bloků – využívá se k tomu změna odsazení (tento způsob se mi při použití dobrého editoru jeví jako velmi dobrý a rozhodně přispívající k přehlednosti)
* základ jazyka je velmi jednoduchý, většinu funkcionality získáme až načtením příslušných modulů
* více o (ne)výhodách programovacího jazyka Python (zde konkrétně při použití jako prvního jazyka pro výuku programování) v [41]

Výtah z první stránky manuálu:
Python je jednoduchý avšak mocný programovací jazyk. Obsahuje vysoce úrovňové datové typy a představuje jednoduchý ale efektivní způsob pro přístup k objektově orientovanému programování. Jeho elegantní syntaxe a dynamické typování, spolu s jeho interpretovanou povahou, z něj tvoří ideální jazyk pro skriptování a rychlý vývoj aplikací v mnoha oblastech a na většině platforem.
Interpret Pythonu a jeho rozšiřující knihovny jsou volně dostupné ve zdrojové i binární podobě pro různé platformy ze stránek projektu na http://www.python.org/, a můžou být volně distribuovány.
Interpret Pythonu může být snadno rozšířen o nové funkce či datové typy pomocí jazyků C a C++ (nebo jiných jazyků dostupných z C).
Popisem standardních modulů se zabývá Python Library Reference [17]. Python Reference Manual [18] poskytuje formálnější informace o jazyce. Dokumenty popisující způsob rozšiřování jazyka pomocí C nebo C++ jsou Extending and Embedding the Python Interpreter [19] a Python/C API Reference [20].



-- 
Jan Hutař            -=#
email:  jhutar na seznam.cz
web: http://jhutar.ic.cz


Další informace o konferenci Tutor